U bent hier:Home » Algemeen nieuws » Adrie Bondewel: “Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend”

Adrie Bondewel: “Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend”

Adrie Bondewel “Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend”

 

IJZENDIJKE – Gelukkig zijn ze er nog. De mannen en vrouwen die nooit vooraan staan om de linten door te knippen maar die ergens achteraan het werk opknappen om die linten door te kunnen knippen. Ze zijn van onschatbare waarde, want zonder vrijwilligers geen evenement of vereniging. Adrie en Nelke Bondewel zijn vrijwilligers. Hun week is gevuld met vrijwilligerswerk, al vindt met name Nelke dat er niet overdreven moet worden: “Want ik houd heus nog wel genoeg vrije tijd over voor mezelf.”

 

Waarmee het begon

Nelke werd 64 jaar geleden geboren op de Kruisdijk, gelegen tussen Breskens en Schoondijke, toen nog gemeente Groede. Adrie had toen al vier jaar eerder het levenslicht mogen aanschouwen een kleine twee kilometer noordelijker in Bresjes. Adrie is opgegroeid met vrijwilligerswerk. Na zijn huwelijk met Nelke, toen nog woonachtig in Oostburg, zat hij al in diverse besturen. Later toen ze naar IJzendijke verhuisd waren, kwam daar alleen maar ‘werk’ bij. Zijn boterham verdiende hij in het bankwezen bij de ABN/AMRO, maar daarbuiten was er veel te doen en deed hij veel. Hij noemt bestuur peuterspeelzaal, bestuur woonzorgcentrum Emmaus en bestuur ondernemersvereniging IJzendijke.

 

Adrie: Meer en meer..

“Ik ben op m’n 57ste nog kunnen stoppen met mijn betaalde werkzaamheden. Maar er kwam en komt veel op mijn weg. Zo zit ik in de plaatselijke commissie van de KNRM Breskens waar ik de penningen mag beheren, ben 11 jaar vrijwilliger van de Stichting Visserijmuseum Breskens waar ik sedert november 2012 voorzitter van ben, zit in de Stichting behoud Vuurtoren Breskens, doe Emmaus TV en zit in Stichting Vrienden van Emmaus. Maakte jarenlang deel uit van de cliëntenraad van Emmaus.”

 

Dat vraagt om wat nadere uitleg: “Je bent Bressiaander, dus de KNRM, visserijmuseum en de vuurtoren is Bresjes. Het visserijmuseum vergt veel tijd, maar je krijgt er ook veel voor terug. We trokken afgelopen jaar toch zo’n 13.000 bezoekers. Dat kunnen niet al te veel Zeeuwse musea zeggen. We hebben een schitterende ploeg, anders zou dat nooit lukken.
De vuurtoren bij Nieuwe Sluuze, ja die moest toch gered worden. Op een gegeven moment zat ik hier bij ons achter een wijntje te drinken met Marc De Cocker, een vriend van me. Marc zei “Adrie, het licht gaat uit”. Welk licht, vroeg ik. Waarop hij antwoordde: “De vuurtoren.” Dat kunnen we nooit laten gebeuren, was mijn reactie. We hebben wat mensen bij elkaar gezocht en gekregen, een Stichting opgericht en binnenkort gaat het vuur weer aan. De vuurtoren is in Belgische handen, nog steeds, maar we hebben het voor elkaar gekregen dat hij volledig wordt gerenoveerd en weer gaat branden. Doet ons goed.”

Emmaus TV, Vrienden van Emmaus

 

Dan Emmaus TV. Zeventien jaar is Adrie met enthousiaste collega’s daar al mee bezig. Nelke trouwens ook. Zij als presentatrice, Adrie als TV maker. Met terechte trots laat hij zijn kamer zien, waar het allemaal gebeurt. “We halen onderwerpen uit de regio, maar ook van verdere oorden. Vakantietrips, optochten, noem maar op. De laatste zaterdag van de maand is het anderhalf uur Emmaus TV voor de bewoners van het woonzorgcentrum. Steeds volle zalen. De reacties die je krijgt, schitterend. Wat genieten die mensen, maar wat genieten wij. Bijvoorbeeld films vanuit de West-Zeeuws-Vlaamse dorpen zijn populair. Dan is het “daar ken je die, daar staat die. Zou die nog leven enzovoort”. Nelke spreekt het in, in puur westers dialect. Dat vinden de mensen schitterend.”

“Met de Stichting ‘Vrienden van Emmaus’ verzamelen we op diverse manieren geld om zaken aan te kunnen schaffen die niet in de officiële ‘Emmaus pot’ zitten. Ja, er moet wel eens wat geregeld worden.”

 

Vrijwilliger Nelke

Ook Nelke is druk. Ze gidst groepen in het Visserijmuseum. Dat geeft met name in voor- en najaar aardig wat werk. En dat is niet het enige. In het woonzorgcentrum Emmaus is ze bibliothecaresse met name voor de ‘groot letter boeken’. “Soms komen de mensen ze ophalen, maar als ze niet meer zo mobiel zijn kunnen ze bestellen en worden de boeken afgeleverd”. Dat is haar woensdagmorgen. De vrijdagmorgen gaat de Emmaus-winkel om half negen open. Tot 12 uur. Staat ze met een collega achter de toonbank. “Leuk werk, maar het is niet alleen in de winkel staan. Er moet ook ingekocht worden, er moet ook naar de houdbaarheidsdata worden gekeken. Kost tijd, maar nogmaals, je krijgt er wat voor terug in de vorm van dankbaarheid.” Daarnaast is ze dus presentatrice van Emmaus TV. Teksten worden keurig in het dialect ingesproken want: “Met het dialect kom je dichter bij de mensen, zeker de senioren.” Ook is ze nog koster van de IJzendijkse PKN kerk. “Ik ben van het jongerenclubwerk wat ik vroeger deed, naar de senioren gegaan. Mede doordat ik zelf ook senior aan het worden ben.”

 

Druk, maar leuk!

Ze hebben het er druk mee, maar vinden het leuk. Adrie: “Als je vrijwilligerswerk niet leuk vindt, houd je het niet lang vol. En pas op: vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Je kunt niet altijd zeggen “vandaag even niet”. De winkel moet open, er wordt verwacht dat het op de laatste zaterdag van de maand Emmaus TV is, maar het is en blijft leuk. De voldoening, het contact met de mensen, ik zou het niet graag missen.” Een voordeel hebben ze met hun vele werk in Emmaus. Het is even schuin de straat oversteken. Zelfs als het regent zijn ze nog niet nat!

 

 

 

 

Over de auteur

Ronny Rammeloo
Hoofdredacteur

Ronny Rammeloo is de hoofdredacteur van de Eenhoornkrant.

Aantal artikelen : 11

Laat een reactie achter

© 2012 Eenhoornkrant.nl | Ontwikkeld door Converzo.nl

Scroll to top