U bent hier:Home » Algemeen nieuws » Brian van Goethem staat voor een belangrijk jaar in wielercarriere

Brian van Goethem staat voor een belangrijk jaar in wielercarriere

SLUISKIL – Brian van Goethem begint aan zijn vierde en laatste jaar als Belofte in zijn wielersport carrière. De 21-jarige Sluiskillenaar begon op z’n zevende, na een kortstondig voetbalavontuur bij de VV Sluiskil, maar het bloed kroop waar het niet gaan kan. Als zoon van Karel van Goethem moet je het wielersportvirus in het lichaam hebben dus reed hij op z’n zevende zijn eerste wedstrijd. Thuis, in Sluiskil, voor eigen publiek. Hij eindigde als vijfde op een fiets wat een ‘afdankertje’ genoemd mocht worden. Die fiets was van Jan Mobach geweest, die destijds een Sluiskillenaar was, en ook aardig kon fietsen.

Hoger niveau
Ondertussen is er aardig wat gebeurd, maar Brian blikt vooruit naar het komend seizoen. Voor hem wellicht het meest belangrijke seizoen tot nu toe. Een beslissend jaar, wat misschien wel de deuren kan openen naar een professionele carrière als wielrenner.
De studie met richting Energie & Process Technology aan de HZ in Vlissingen is afgerond en hij heeft de formatie van TML Dommelstreek verlaten en is opgenomen in het METEC Continental Cycling Team. Een continentale ploeg, waarvan de hoofdzetel in Tiel zit. Een hoger niveau dus. Hij is nu gerechtigd om deel te nemen aan nationale profwedstrijden, en mag met “wild cards” deelnemen aan buitenlandse profwedstrijden.

Beslissend jaar
Het betekent ook dat hij in België niet meer mag starten bij de elites zonder contract maar alleen bij de elites met contact, dus tussen de profs. In Nederland mag er nog wel gestart worden bij de elites zonder contract. Het betekent dat wielerseizoen 2013 wel eens bepalend kan zijn in zijn wielercarrière. Of Brian van Goethem’s droom realiteit wordt en hij van zijn hobby zijn beroep kan maken.

Ook pech hoort er bij
Nog even terug naar het afgelopen seizoen. Zijn derde jaar als Belofte in de formatie van TML Dommelstreek. Brian blikt terug: ‘Het begon uitstekend met een derde plaats in de klassieker de Houtse Linies. Daarna kwam er veel materiaalpech op mijn weg. Dit terwijl ik me fysiek erg sterk voelde. Ondermeer in de Omloop van de Braakman waar het na amper vijftien kilometer al over en sluiten was. Mijn schakelmechanisme weigerde dienst. Niks aan te doen, wel jammer zeker omdat dit in de regio was waar niet veel meer te koersen valt. Kon de draad weer lekker oppakken in Borsele waar ik de tijdrit won. Vervolgens won ik het Districtskampioenschap tijdrijden in Dommelen een plaatsje in de buurt van Valkenswaard, pakte een vierde plaats in de Wim Hendriks Trofee in Koewacht en een zevende in Midden Brabant.

9 keer winst
Met een sterk naseizoen wist ik mijn totaal aan overwinningen toch nog op negen te brengen. Dus een seizoen naar tevredenheid al had ik wel een aantal zeges in willen ruilen tegen de winst in een klassieker. Dat spreekt de buitenwacht en trouwens ook mezelf toch meer aan. Maar nogmaals, hier spreekt een tevreden Brian van Goethem want als ze voor het seizoen gezegd hadden dat ik negen keer moet de bloemen naar huis zou komen had ik gelijk getekend. Wellicht heeft de leiding van METEC dat ook gezien.’

Trainingskamp op Mallorca
‘Komend seizoen dus alles op het wielrennen. Beginnen met een trainingskamp van anderhalve week op Mallorca. Voor mij een nieuw verschijnsel. Dit in een ploeg met ondermeer toch mannen als Dries Hollander, Sjef Vermeulen en Peter Koning de man die afgelopen seizoen Nederlands kampioen werd tijdrijden bij de Beloftes. Onze ploegleider is Allard Engels, geen onbekende in de wielerwereld.

Support
‘Het thuisfront staat volledig achter mij. Ik moest eerst wel mijn studie af maken, dan heb je wat om op terug te vallen. Mijn vader weet als geen ander dat “velen geroepen zijn, maar weinig uitverkoren”. Ooit zei die vader over zijn zoon “Brian kan tien keer doodgaan maar een elfde keer demarreren” dus karakter kan hem niet ontzegd worden. Dat blijkt trouwens uit de trainingsarbeid in de “donkere” dagen van januari. Eerst even thuis wat krachttraining en dan op de fiets met lichtje op en hesje aan de donkere polders in.  Brian “ik durf ’s avonds nog rustig een rondje Cadzand/Sluis te doen. Het voordeel is dat je weinig last hebt van tegemoetkomende en zeker passerende fietsers.  Het nadeel is dat je geen “scootertje” kan pikken”.

Alles is fietsen
Feit is dat die Brian van Goethem met vertrouwen naar wellicht zijn belangrijkste seizoen uit zijn carrière uitkijkt. ‘Mijn studie zit er op, ik ga een jaar volledig voor de fiets. Alles zal wat rustiger zijn dan tijdens mijn studie toen het plannen en nog eens plannen was, alles zal wat gestructureerder zijn, echt ik heb er vertrouwen in.’ Laatste vraag: het mooiste moment uit de afgelopen veertien jaar wielersport. Antwoord: ‘Het Nederlands kampioenschap tijdrijden bij de nieuwelingen in Zaltbommel wat ik won.’

 

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

Ronny Rammeloo
Hoofdredacteur

Ronny Rammeloo is de hoofdredacteur van de Eenhoornkrant.

Aantal artikelen : 11

Laat een reactie achter

© 2012 Eenhoornkrant.nl | Ontwikkeld door Converzo.nl

Scroll to top