U bent hier:Home » Algemeen nieuws » Han Cauwels: “Als het allemaal rijdt, schitterend gewoon!”

Han Cauwels: “Als het allemaal rijdt, schitterend gewoon!”

 

                         

 

OOSTBURG – Het begon allemaal op een vakantie in het Brabantse Middelbeers. Daar ontdekte Han Cauwels een winkeltje waarin ze startersets verkochten voor de beginnende modelbouwer. In dit geval was het onderwerp de trein. Als we de woning van Han betreden is het vlug duidelijk waarover het zal gaan. Twee grote vitrines met tientallen treintjes staan er keurig netjes opgesteld achter het glas.

 Een beetje gek van treinen

Han, ondertussen 52 jaren jong: “Ik was altijd al een beetje gek van treinen. Vooral stoomtreintjes. Vond het schitterend als ik die modelbouw zag. Toen ik samen met mijn huidige vrouw, maar toen nog mijn vriendin Jennie, en een bevriend koppel in Brabant op vakantie was, liepen we langs een winkel waarin dit “spul” te koop was. Wij naar binnen. We kwamen buiten met een starterset. Een plaat van 1 meter bij 1,50 meter. Terug thuis, toen nog bij mijn ouders in de Paulus Potterstraat in Oostburg, de plaat met daarop de trein uitgezet op de overloop, want zoveel ruimte hadden we niet. Toen ik trouwde met Jennie en naar de Nieuwvlietseweg in Sinte Pier verhuisde, kwam alles in een doos terecht. Die doos is 20 jaar niet open geweest tot mijn jongens Peter en Johnny mijn verhalen hoorden en interesse toonden. Toen kwam de plaat uit de doos, toen werd het weer opgebouwd en is het gaan groeien. Er kwam een plaat van vier bij drie meter. We werden lid van de Modelbouwvereniging “de Hondekop” in Terneuzen en dan zit je in de lift. De modules kwamen, platen van 1,20 bij 0,60 meter. Op die modules twee hoofdsporen. Let wel die modules moeten vaste maten hebben want je bouwt met een aantal collega’s een heel spoorwegennet. Je bent dan onderdeel van een veel groter geheel. Het moet dus passen. Wou ook wel zelfstandig blijven bouwen. Een jaar of acht geleden werd er een baan van 10,20 bij 6,60 meter voltooid.”

 Han liet niet alleen thuis zijn spoorwegennet bewonderen. Trok er mee naar tentoonstellingen voor de modelbouw. Nationale topevenementen zoals Eurospoor in Utrecht, Rail in de Brabanthallen van ’s Hertogenbosch, Valkenburg maar ook naar het Belgische Jemappes. Han: “Met die expo’s waren we toch wel een dag of vijf bezig maar als het er dan staat en je loopt een keer rond, dan weet je waarvoor je het doet. Ook als je de reacties van de bezoekers hoort. In één woord schitterend.”
Zonder portemonnee op zak

Bij een verzamelaar groeit de verzameling, dus ook bij Han Cauwels. “Tegenwoordig koop je vaak spullen via internet, maar er zijn ook van die speciale winkeltjes. Zo weet ik er in Valkenburg eentje. Daar kan ik uren in doorbrengen. Het beste zou zijn als ik een dergelijke winkel binnenstap zonder portemonnee op zak. Dat doe je niet, dus kom ik altijd wel weer met wat nieuws buiten. Nu ben ik trouwens een paar jaar geleden met een buitenbaan begonnen. Hier in de tuin staat een container waar ik aardig wat in kwijt kan. Is nog niet gereed maar komt wel.”

Zelf uitvlooien

Er moet in die modelbouw wel eens wat bedacht worden. De treinen moeten immers rijden, de overwegen beveiligd, het geheel ook aangekleed. Han: “Ik vlooi veel zelf uit. Zo heb ik een “keersluis”, waardoor meerdere treinen op één spoor ongehinderd hun trajecten kunnen afleggen, uitgevlooid. Dat zijn leuke dingen, dat is het, daar doe je het voor. Het mooie is het maken, het elektrisch bezig zijn en steeds nieuwe oplossingen bedenken.”
Hoeveel tijd slokt deze hobby op? “Pak gemiddeld twee avonden in de week, maar ik zit soms ook wel een weekje op zolder. Heeft Jennie geen last van me.”

 

Han doet dan wel geen expo’s meer, zijn kunsten zijn wel te bewonderen tijdens de Verlichte Route van Nieuwvliet in augustus en ook op camping International aan de St.Bavodijk waar hij al jaren tot het werknemerskorps behoort, stalt hij zijn spoorwegennet wel een keer uit. Dan mag de toerist er zijn mening over uitspreken.

 

 

Over de auteur

Ronny Rammeloo
Hoofdredacteur

Ronny Rammeloo is de hoofdredacteur van de Eenhoornkrant.

Aantal artikelen : 11

Laat een reactie achter

© 2012 Eenhoornkrant.nl | Ontwikkeld door Converzo.nl

Scroll to top