U bent hier:Home » Algemeen nieuws » Oldtimer tractoren: de trots van Martin van de Vijver

Oldtimer tractoren: de trots van Martin van de Vijver

St. Kruis – Helemaal uitgekleed staat hij er, te wachten op wat komen gaat: De Lanz Bulldog tractor uit 1941. Een één cilinder, 20 Pk’s. Maximum snelheid is 5 kilometer per uur. Op de kop getikt in een plaatsje in de buurt van het Franse Le Havre. Het is de laatste aanwinst van Martin van de Vijver uit St.Kruis. Het is één van de veertien oldtimer tractoren die de veertigjarige Martin in de opstallen van de voormalige boerderij heeft staan.

Martin woont nog bij vader en moeder, is werkzaam bij constructiebedrijf van Vugt in Breskens, maar als je hem in zijn vrije tijd te pakken wilt krijgen moet je naar één van de opstallen. De grote schuur of de kleine wat zijn werkplaats is. Daar is hij te vinden, daar is hij bezig met zijn grote uitdaging om van niets weer iets te maken. Dat dat lukt moge blijken, want er staan tractoren uit een ver verleden die zo in de showroom van een mechanisatiebedrijf geplaatst kunnen worden.

Even over de “uitgeklede” Lanz Bulldog. Martin: ‘Via, via kwamen we hem op het spoor. Samen met mijn broer Johan die in het Belgische Zaffelare woont en daar ook elf oldtimers heeft staan, ben ik afgelopen Goede Vrijdag naar Normandië gereden. Met een gehuurd vrachtagentje. OP Paaszaterdag reden we terug met onze Lanz Bulldog.’

Tractorvirus
Het virus, want dat is het, kreeg hij rond zijn vijftiende te pakken toen hij nog op de LTS in Oostburg zat, samen met zijn drie jaar oudere broer. ‘Mijn vader had een landbouwbedrijf, daar hoorde een tractor bij. Wij , Johan en ik, waren daar gewoon gek van. Net zoals iemand van een hond of een paard kan houden, houden wij van de tractor. Thuis werd ook het weekblad De Boerderij gelezen. Daar stond een advertentie in waarin een Kramer werd aangeboden. Een tractor uit 1952. Deze stond in het Overijsselse Geesteren. Ze hebben hem hier zelf gebracht. Een half jaartje aan gewerkt en hier staat hij.’

Zeldzame exemplaren
Voor het virus is geen medicijn te vinden. We trokken met ons tweeën met een tentje naar Frankrijk, op zoek naar oldtimers. In St.Kruis zijn te vinden: de Field Marssall (Engeland), de Landini (Italië), Vierzon (Frankrijk), Ursus (Polen), Lanz Bulldog (Duitsland), HSCS (Hongarije), Deutz MTZ-120 (Duitsland) en Pampa (Argentinië).

De Deutz MTYZ-120 was de tractor met de eerste dieselmotor, van dit type zijn er over de gehele wereld slechts vier bekend. Eéntje in Italië, twee in Duitsland en één hier in St.Kruis. Dan de Pampa, uit Argentinië, staat ergens achteraan in de hoek. Heeft aardig wat moeite gekost om hem in St.Kruis te krijgen. Nog steeds in de staat zoals hij uit Argentinië is gekomen. Een tractor uit 1955. Hij staat op de wachtlijst om aan zijn tweede leven te beginnen. De onderdelen worden als het kan zelf vervaardigd. Een van de Vierzons die in St. Kruis staat heeft het “uitgaanstenue” al te pakken maar daar zitten minimaal 1000 uren arbeid of beter gezegd hobby in. De HSCS uit 1932 is uit Roemenië gehaald. Geboortejaar 1932. Is al keurig opgelapt moet alleen nog gespoten worden. Vele van die tractoren zijn nog gloeikoptractoren. Wil zeggen dat die gloeikop met een brander op temperatuur gebracht moet worden om te kunnen starten. Dat gaat heden ten dage allemaal wat makkelijker.
Juweeltjes
Het zijn Martin’s juweeltjes. Martin’s kinderen. Maar al te graag rukt hij met een aantal van die kinderen uit naar landbouwdagen in België en Nederland. Ondermeer op het Sinte Pierse Feest is hij een vaste inzender of op de Oostburgse landbouwdag. Uiteraard moet je om deze hobby te kunnen uitoefenen wel twee linkerhanden hebben. Die heeft Martin dat bewees hij ondermeer in 1993 toen hij deelnam aan het nationale constructiebankwerkconcours. Hij eindigde als tweede, de nummer één werd uitgezonden naar het WK in Taiwan. Dat vond Martin overigens niet zo heel erg want Taiwan is toch wel erg ver van St.Kruis alhoewel als er daar een “trekkertje” staat dan wil hij toch wel even gaan kijken.

 

 

Over de auteur

Ronny Rammeloo
Hoofdredacteur

Ronny Rammeloo is de hoofdredacteur van de Eenhoornkrant.

Aantal artikelen : 11

Laat een reactie achter

© 2012 Eenhoornkrant.nl | Ontwikkeld door Converzo.nl

Scroll to top